Justine besvarar frågor om jämställdhet i IT-branschen

Justine besvarar frågor om jämställdhet i IT-branschen

Justine besvarar frågor om jämställdhet i IT-branschen

Berätta om dig och vad du jobbar med?
Jag heter Justine och flyttade nyligen till ett radhus i Mariefred tillsammans med min sambo och min hund.
Jag älskar att resa, se på bra filmer och serier, äta god mat och umgås med familj och vänner.
Jag tror också på jämställdhet, alltså att alla ska ha samma möjligheter oavsett könsidentitet, etnicitet, sexuell orientering och religion.Jag jobbar hos Regent som IT konsult och även som arbetsmiljöombud. På mina senaste uppdrag har jag jobbat som kravanalytiker men har även behövt hoppa in som andra roller när det krävs. Jag har en bakgrund som javautvecklare därför har jag bra förståelse för hela utvecklingsprocessen.

 

Hur tycker du att det är och har varit att jobba i en mansdominerad bransch?
Jag har jobbat i IT branschen i snart 10 år och jag tycker att det har fungerat väldigt bra. Jag har blivit välbehandlad av alla jag har träffat och jobbat med och har inte upplevt någon form av diskriminering. Men jag har också fyra äldre bröder så jag är van att hantera killar och män ;) Fast jag tror inte att man behöver oroa sig för att jobba inom IT som kvinna. Jag är säker på att alla tycker att det är bättre och roligare med en jämnare könsfördelning på arbetsplatserna.Tycker du att det har förändrats något över åren?
Jag tycker att jag ser en positiv utveckling där fler och fler kvinnor börjar jobba inom IT. Vilket jag tycker är superbra eftersom jag inte tycker att IT är något typiskt manligt eftersom de första programmerarna var faktiskt kvinnor.

 

Är jämställdhetsfrågan viktig för dig när du väljer arbetsgivare?
Ja, för mig är detta en viktig fråga för alla avseende i mitt liv eftersom det är något som inte bara påverkar mig utan också halva jordens befolkning.

 

Hur tycker du att det märks om en arbetsgivare tar jämställdhetsfrågan på allvar?
Att man försöker anställa så många kvinnor så möjligt som har kompetenser som man efterfrågar och att det finns stöd och ett forum för deras anställda.

 

Har du några tips till kvinnor som utbildar sig nu och ska ut i ett yrkesliv inom IT inom kort?
Att våga fråga och ta plats eftersom det är viktigt att göra det oavsett vilken utbildning man väljer men ännu viktigare om man går en mansdominerad utbildning. Men jag tycker att dagens unga har en väldigt bra förhållningssätt till jämställdhet så jag tror inte att det kommer att vara några problem.Har du några tips till arbetsgivare som vill attrahera kvinnor till sina lediga positioner?
Jag tror att på att kunna få ekonomiskt stöd för äggfrysning och IVF-behandling är något som skulle locka många unga kvinnor till en arbetsgivare eftersom många idag väljer att skaffa barn senare i livet. Så därför tror jag att det skulle vara värdefullt för många att ha möjlighet att göra valet att kunna vänta.

Justine besvarar frågor om jämställdhet i IT-branschen